Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ "ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ"
Το Σωματείο με τίτλο «Ρακοσυλλέκται της Αγάπης», ιδρύθηκε το 1971 με πρόεδρο την αείμνηστη για το φιλανθρωπικό της έργο και τον επαναπατρισμό των παιδιών του παιδομαζώματος,    Μελπομένη Κυριακίδου, η οποία μέσα από το σωματείο αυτό θέλησε να συνεχίσει το έργο του Αβά Πιέρ στην Δραπετσώνα. Γραμματέας του Σωματείου εξελέγη τότε η Ειρήνη Εσκιτζόγλου και τα μέλη αποτελούσαν εξαίρετες κυρίες, υψηλόβαθμα μέλη της Αγροτικής Τραπέζης.
Σκοπός του Σωματείου αυτού ήταν :
  1. Η ηθικοπλαστική αγωγή  και η ανάδειξη των αρετών αλληλοβοηθείας μεταξύ των μελών και εν γένει της κοινωνίας των ανθρώπων.
  2. Η προφύλαξη και η εξύψωση της ανθρώπινης  αξιοπρέπειας
  3. Η δια της κοινής και εθελοντικής εργασίας για την παροχή βοήθειας  προς τους έχοντας ανάγκη
Το σωματείο  και τα μέλη του ανέλαβαν την οργάνωση ενός νηπιαγωγείου στην περιοχή Άνω Γλυφάδας για 30 παιδιά προσχολικής ηλικίας από 2 έως 6 ετών, που προερχόντουσαν από το ΠΙΚΠΑ και από τα άπορα παιδιά της περιοχής.
Ονομάστηκε τα  «Σπουργιτάκια».
Πηγή εσόδων  ήταν δωρεές και συλλογή άχρηστου υλικού,(εφημερίδες, περιοδικά, τηλεφωνικοί κατάλογοι) που τα  μέλη συλλέγανε από επιχειρήσεις σχολεία,. Τράπεζες, και με την βοήθεια των Αμερικανίδων  Γυναικών (AWOG) συγκεντρώνανε σε τεράστια κιβώτια και πουλιόντουσαν σε καλή τιμή.
Από το 1972 έως το 1984, πρόεδρος του Νηπιαγωγείου «Σπουργιτάκια»  υπήρξε η Λιάνα Καλλιέρου, και με την παρότρυνση του τότε Υπουργού, το Σωματείο ανέλαβε την τοποθέτηση ορφανών παιδιών σε σπίτια με αντίτιμο 2.000 δραχμές από το Υπουργείο Προνοίας και υπό την επίβλεψη του Σωματείου.
Το νηπιαγωγείο «Σπουργιτάκια» όπως και το κοινωνικό έργο του Σωματείου τιμήθηκε τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από το Υπουργείο Πρόνοιας επί υπουργίας Δοξιάδη.
Το 1984 ενσωματώθηκε  με το SOS στην Βάρη και εις μνήμην της ιδρύτριας  Μελπομένης Κυριακίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου