Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

 Ο Κόσμος του ΝΙΤΣΕ! 

15 Ιουλίου 2021

 

Αγαπητές αδελφές ΑΜΑΡΥΛΛΊΔΕΣ,

Σας έχω στείλει πολλά e-mail σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, που προκύπτουν  από τον εγκλεισμό των ανθρώπων από το covid 19.

Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψετε ακόμη μια φορά, να σας καταθέσω μερικές σκέψεις μου, γιατί η πανδημία που ήρθε στην ζωή μας, σαν ωστικό κύμα και σαν εφιάλτης, την σάρωσε και την πλήγωσε! Παρέσυρε και διέψευσε όλες τις μέχρι τώρα βεβαιότητες της ιατρικής επιστήμης, αναίρεσε τα κεκτημένα της εργασίας και ακόμη και τον υπερφίαλο εγωισμό μας. Οπως γράφει ο ΝΊΤΣΕ: “Σύμφωνα με τον Διαφωτισμό, μετά τον θάνατο του ΘΕΟΥ, είμαστε οι επίγειοι θεοί και γιαυτό και άτρωτοι».

Όμως το εκτεταμένο από χιλιάδες ανθρώπινα πτώματα πλανητικό πεδίο που υπήρξε μια συγκλονιστική παγκόσμια εμπειρία, πρέπει και οφείλει να γίνει μια αφορμή «αναστοχασμού και επίγνωσης» που αφορά στην κακοποίηση της Φύσης μας και να γίνει επίσης κίνητρο αναθεώρησης των υπαρξιακών μας απόψεων.

Ο εκφοβισμός και ο τρόμος που κατέχει την έγκλειστη ζωή των ανθρώπων, δεν αποτελεί δικαιολογία για ανάρμοστες συμπεριφορές.

Ο εγκλεισμός αποκάλυψε αυτά που υπάρχουν στους κόλπους της οικογένειας, την δυσλειτουργία των ενδοοικογενειακών και ενδοσυζυγικών σχέσεων, την αδιαφορία στην έλλειψη των αναγκών του ‘Aλλου και των ‘αλλων, την βία και κακοποίηση των παιδιών, την έλλειψη της σωστής νουθεσία τους και της σωστής τους διαπαιδαγώγησης!

Επίσης φανέρωσε την πνευματική «ένδεια» του σύγχρονου ψηφιακού ανθρώπου, την αδυναμία του να βρει πνευματικά ενδιαφέροντα και εναλλακτικές λύσεις ζωής, να υπερβεί τα όρια του, αλλά προάγει σε κάθε ηλικία την εικονική προβολή του στο Διαδίκτυο και την εκποίηση της προσωπικής του ζωής!!

Θα αναφερθώ και πάλι στον ΝΙΤΣΕ και στο έργο του «Η Γένεση της Τραγωδίας», μέσα από το οποίο περιέγραψε με τραγικό τρόπο την πολιτισμική σύγκρουση της εποχής του και έθεσε την ανθρωπότητα μπροστά στο δίλημμα για να την ξεπεράσει:<<Κάθε εποχή καλείται να φαντασιωθεί έναν άλλο κόσμο μακριά από τα ναρκωτικά και το έγκλημα, αλλά αυτόν που εμβιώνει ανεκδήλωτος στο χώρο της ψυχής!.>>

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Λιάνα Καλλιέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου