Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο ψυχίατρος Levinson αναδεικνύει τον χαρακτήρα του άντρα


Γράφει:  «ότι ενώ η έννοια του Εγώ της γυναίκας είναι στενά συνδεδεμένη με την παραδοχή της ανάγκης της για στενό δεσμό με τους άλλους της ζωής της, ο άντρας είναι συνδεδεμένος με πιο επικίνδυνους τρόπους. Το «μοντέλο» του αντρικού υγιούς κύκλου ζωής, είναι αυτό του άντρα που εμφανίζεται απόμακρος στις σχέσεις του και που βρίσκει δυσκολία στο να εκφράσει δημόσια τις ικανότητες των γυναικών ενώ ενδόμυχα τις έχει εκτιμήσει στην γυναίκα του. Και αναφέρει ότι όλες τις συνεντεύξεις ανδρών, είχε προσέξει ότι η λέξη «φιλία» είχε εμφανώς παραλειφθεί και συμπληρώνει ότι: «ο άντρας μπορεί να έχει ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο μπορεί να έχει φιλικές σχέσεις με πολλούς άντρες ή και με γυναίκες, αλλά οι περισσότεροι άντρες δεν έχουν κάποια στενή συναισθηματική σχέση του είδους αυτού που να μπορεί να θυμηθούν  τα νιάτα τους με τρυφερότητα».

Έχει αποδειχτεί τελικά, ότι οι σχέσεις των αντρών έχουν υποδαυλιστεί από την ανεξαρτητοποίηση και τη επιτυχία και γι αυτό σε πολλούς άντρες η δυνατότητα για να συνάψουν εύκολα σχέσεις φιλίας ,αν δεν είναι σχέση αγάπης με σεξ , είναι μειωμένη, όπως είναι και περιορισμένη η συναισθηματική τους έκφραση.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αυτή την εποχή της κρίσης και των νέων προκλήσεων, η "προσωπική ψυχοθεραπεία" δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει το άτομο νέους τρόπους, νέες στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στην δουλειά του, στην οικογένεια και στις προσωπικές του σχέσεις.Είναι η εποχή που πρέπει να γνωρίσουμε εις βάθος ποια ακριβώς είναι τα συναισθήματά μας και γιατί αισθανόμαστε και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα αυτά κατ'αυτόν τον τρόπο.
Η θεραπεία μπορεί να αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν και σε αρνητικές συμπεριφορές. Όταν το άτομο  αποκτήσει συνείδηση του πραγματικού του εαυτού ανεπιθύμητα συμπτώματα και βιώματα του παρελθόντος  θα εξαφανισθούν. Θα μάθει το άτομο να αναπτύσσει καινούργιους τρόπους αντιμετώπισης των νέων κοινωνικών προκλήσεων,ισχυρότερη προσαρμοστικότητα και αντιμετώπιση των προβλημάτων του και την αίσθηση του απόλυτου προσωπικού ελέγχου. 
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που έχουν την εμπειρία της προσωπικής αυτής θεραπείας , επιδεικνύουν  μεγάλη ικανοποίηση από τον εαυτό τους, υψηλή αυτοεκτίμηση,   καλύτερες προσωπικές σχέσεις,ικανοποιητική διαχείριση του στρες, φοβίας ,κατάθλιψης και ανακαλύπτουν την ισορροπία μεταξύ αγάπης,εργασίας και του εσωτερικού τους παιδιού, μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτα εμπιστευτικό!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ο Έρωτας και η Σεξουαλικότητα της γυναίκας σε κάθε ηλικιακό της στάδιο, από την εφηβεία μέχρι τα 100!..

Ο Freud υπεστήριξε: «Ο Έρωτας μας συνδέει με το σύμπαν. Αναγκαζόμαστε  εξαιτίας του να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να τον μοιραστούμε με τον άλλον».
Είναι οδυνηρό  να ζούμε χωρίς Έρωτα!
Ο ερωτευμένος εγκέφαλος, σύμφωνα με ευρήματα Άγγλων νευροβιολόγων,  παράγει σημαντικές χημικές ουσίες που ενεργοποιούν το κέντρο ηδονής του εγκεφάλου που δίνει το συναίσθημα της ζωντάνιας, της δημιουργικότητας και της ευφορίας. Αντίθετα, η έλλειψη του έρωτα και η έλλειψη της σεξουαλικής επαφής της γυναίκας, μπορούν να της δημιουργήσουν μαρασμό και κατάθλιψη.
Σήμερα, τα κίνητρα του έρωτα έχουν αλλάξει.  Με το συναπάντημα των δύο ατόμων, πρέπει πρώτα να υπάρξει η «Έλξη». Δηλαδή η «χημεία» μεταξύ των συντρόφων, που συχνά οδηγεί και στην αναπαραγωγή.
Επειδή οι ρόλοι των 2 φύλων έχουν διαφοροποιηθεί και εξαιτίας της σεξουαλικής απελευθέρωσης, τόσο η γυναίκα, όσο και ο άντρας αποβλέπουν ανοιχτά, στη σεξουαλική ευχαρίστηση, στην επικοινωνία και στην αρμονική συνεργασία σε κάθε έκφανση της ζωής τους.  
Θα αναφερθώ γρήγορα, στα ηλικιακά στάδια της γυναίκας και πως εξελίσσεται η σεξουαλικότητα της:
  • Το κορίτσι στην εφηβεία έχει μια ραγδαία ανάπτυξη. Όμως, ακόμη και σήμερα αποζητάει από το αγόρι πρώτα την ρομαντική σχέση μαζί με το παραμύθι και μετά το σεξ. Αντίθετα το αγόρι της ίδιας ηλικίας, αποζητά πρώτα το σεξ για να επιβεβαιώσει τον Ανδρισμό του και όταν αισθανθεί ασφαλές, τότε μόνο επιδιώκει το συναίσθημα.
Η γνωστή ψυχολόγος Sandra Lieblum ισχυρίζεται, ότι το σεξουαλικό όργανο της γυναίκας βρίσκεται ανάμεσα στα αυτιά. Οι άντρες χρειάζονται μόνο ένα χώρο για να κάνουν σεξ, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται ένα σκοπό.
  • Στην πρώτη ενηλικίωση, η νεαρή γυναίκα μέσα από τη ρομαντική σχέση, επιδιώκει την συναισθηματική και σεξουαλική της ικανοποίηση και την καταξίωση της ταυτότητας της, μέσα στην κοινωνία. Πρωτίστως όμως, επιδιώκει την αποδοχή της σαν θηλυκό από το ανδρικό φύλο..
Αποζητά ένα σύντροφο που θα έχει την ίδια συναισθηματική ωριμότητα, θα φροντίζει την πνευματική της ανάπτυξη και θα αναπληρώνει τις παιδικές συναισθηματικές της ελλείψεις.
Αν η σχέση αυτή ευοδωθεί και οι απαιτήσεις της γυναίκας ικανοποιηθούν, τότε θα οδηγηθεί στο γάμο με χίλια όνειρα που σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Γιατί ο γάμος, δεν είναι μια στατική κατάσταση και πρέπει να αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσονται ηλικιακά οι δύο σύντροφοι. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη μεγάλη προσπάθεια και των δύο συντρόφων.
Συνοψίζω το θέμα του γάμου με τα λόγια του ψυχαναλυτή Harvil Hendrix: «Ο γάμος ξεκινάει από την έκσταση της έλξης, παραπλανιέται σε μια δύσκολη πορεία ανακάλυψης του εσωτερικού εαυτού και κορυφώνεται στη δημιουργία μιας οικείας μακροχρόνιας και χαρούμενης ένωσης και μιας σεξουαλικής απογοήτευσης που συχνά φανερώνεται ήδη στα 2 πρώτα χρόνια».
Μέσα σε ένα γάμο, λέγεται ότι υπάρχουν δύο γάμοι: «Ο γάμος της γυναίκας και ο γάμος του άντρα».
Ο δεσμός του γάμου ευνοεί τους άντρες. Τους διατηρεί ψυχικά υγιείς και τους προστατεύει από την κατάθλιψη.
Αν η γυναίκα μέσα στο γάμο δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σαν άτομο,  αν χάσει την ταυτότητα της μέσα από το ρόλο της μητέρας και της νοικοκυράς και αν ακολουθήσει τυφλά τις κοινωνικές προσδοκίες για το ρόλο της γυναίκας, δηλαδή « να βάζει συνεχώς την πλάτη της για να αναρριχηθούν ο σύζυγος και τα παιδιά της», τότε θα αισθανθεί μοναξιά, δεν θα έχει αναπτυχθεί και θα είναι ανίκανη να αγαπήσει τον εαυτό της. Θα εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αυτό-μίσους και  η θετική της ενέργεια θα στερέψει. Δεν θα μπορέσει να  ανακαλύψει, σε καμιά μελλοντική ηλικία, καινούργιες ιδέες, να αναπτύξει τις δημιουργικές της ικανότητες,  να βιώσει χαρά στην ζωή της.
Η γυναίκα καριέρας αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Οι περισσότερες γυναίκες που ασχολούνται με επαγγέλματα καριέρας, αισθάνονται  μεν ως ένα βαθμό ικανοποίηση στη ζωή τους, αλλά συγχρόνως και απογοήτευση. Γιατί οι επιθυμίες τους διαμορφώνονται από την αντίφαση που παρατηρείται μεταξύ της εικόνας τη παραδοσιακής νοικοκυράς και των παραδοσιακών αρετών με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί από την μητέρα τους αλλά συγχρόνως και από τα αντίθετα μηνύματα που έδινε η ίδια μητέρα  για μια γυναίκα δυνατή και ανεξάρτητη, που κυνηγώντας το όνειρο της επιτυχίας θα ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Η δύναμη αυτών των μηνυμάτων δημιουργεί μια τεράστια σύγκρουση στις αποφάσεις και στην εξέλιξη της γυναίκας που επιλέγει την καριέρα, όπως και σε εκείνη που επιλέγει τον παραδοσιακό ρόλο με τίμημα την προσωπική της εξέλιξη. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πως κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει αυτή την εσωτερική πάλη.  
  • Στην κρίσιμη ηλικία των 40, η γυναίκα πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, φτάνει εξουθενωμένη. Αισθάνεται την ανάγκη δραστικών αλλαγών. Γιατί η καριέρα και η οικογένεια παραμένουν πάντα αντικρουόμενα στρατόπεδα στη ζωή της.

Όπως συνεπαίρνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μετά από πρόσφατη έρευνα: «από τα 45-65 οι παντρεμένοι άντρες ζουν 10 χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους, ενώ για τις γυναίκες ο παραδοσιακός γάμος δεν είναι υγιής. Περισσότερο οι νοικοκυρές και λιγότερο οι εργαζόμενες είναι ευάλωτες σε ψυχολογικά προβλήματα».

Όμως, μετά βεβαιότητας : Σήμερα η ζωή για την  γυναίκα αρχίζει, μετά τα 40.
Στη δεκαετία 40-50 η γυναίκα φτιάχνει τη νέα της ταυτότητα. Την ταυτότητα της δεύτερης νεότητας, που χαρακτηρίζεται από γενναιότητα, οξεία αντίληψη και τρυφερότητα.
Η γυναίκα της δεκαετίας αυτής:
·         Έχει βαθιά επικοινωνία με τον εαυτό της.
·         Κάνει πιο ώριμες ερωτικές σχέσεις και καλύτερο σεξ.
·         Προσφέρει ζεστασιά και τρυφερότητα χωρίς υστεροβουλία.
·         Αποκτά ελευθερία δύναμης και έκφρασης, γιατί δεν την  απασχολεί και δεν την φθείρει πλέον η εικόνα που προβάλει προς έξω στους άλλους.
·         Απελευθερώνεται από τα στερεότυπα του ρόλου της, και επιδιώκει τα ενδιαφέροντα της.
·    Φροντίζει την ισορροπία της δικής της ζωής και παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της.   Απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις και στις προσφορές, στους περιορισμούς και στην ελευθερία. Η μητρότητα δεν είναι το κεντρικό σημείο της ζωής της. Δικαιούται περισσότερα προνόμια, προωθεί τα προσωπικά της συμφέροντα και δημιουργεί πιο εξατομικευμένο χαρακτήρα. Είναι η επανάσταση της γυναίκας στη μέση ηλικία. Που εκτός του ότι περνάει σε ένα νέο φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο, προκλήθηκε επίσης και από την οικονομική και πνευματική καταξίωση της κατά τα τελευταία χρόνια 
Πλησιάζοντας την δεκαετία 50-60, η γυναίκα βρίσκεται ή έχει ήδη αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κλιμακτηρίου.
          Οι έρευνες απέδειξαν ότι πριν από την κλιμακτήριο, το επίπεδο τεστοστερόνης της γυναίκας             ως προς τα οιστρογόνα της, είναι 1 προς 2.  Ενώ μετά την κλιμακτήριο η αναλογία γίνεται 20           προς 1.
          Αυτό στην μετακλιμακτηριακή γυναίκα έδωσε:
·         Δύναμη,
·         Αποφασιστικότητα,
·         Διεκδίκηση δικαιωμάτων,
·         Δημιουργική έκφραση,
·         Αισιοδοξία για το μέλλον,
·         Ελευθερία,
·         Και απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να είσαι αρσενικός μεσήλικας και γκριζομάλλης, για να έχεις οντότητα και κύρος.
Η ανθρωπολόγος Margaret Mead εκφράζει το φαινόμενο αυτό με λίγα λόγια. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο από το Jest της μετακλιμακτηριακής γυναίκας».
Έτσι καταρρίπτονται και οι κοινωνικές δογματικές απόψεις που βασίζονταν στην δοξασία:  ότι η γυναίκα μετά την κλιμακτήριο πρέπει  να αποσυρθεί από την ενεργό σεξουαλική ζωή, άσχετα με τις ορμές της και τις ανάγκες της.
Ενώ ο άντρας όσο πιο σεξουαλικά ενεργός είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες τόσο μεγαλύτερη αποδοχή έχει. Μεγάλο λάθος


Σε άλλους πολιτισμούς ο Έρωτας αντιπροσωπευόταν με Θεότητα και θεωρείτο η γέφυρα των θνητών προς το θείο. Πριν από χιλιάδες χρόνια αναπτύχθηκε μια αίρεση του Βουδισμού, που ονομάστηκε «Ταντρισμός». Και πρέσβευε ότι η μεγαλύτερη γυναίκα έχει μεγαλύτερη πνευματική ενέργεια από τον άντρα.  Αν ο άντρας μέσα από ειδική αγωγή «Τάντρα» συγκρατούσε τον οργασμό του και δεν εκσπερμάτωνε, θα απορροφούσε τον οργασμό της γυναίκας αυτής μέσα από την σπονδυλική του στήλη. Η πεμπτουσία των υγρών του οργασμού της μεσήλικης γυναίκας, θα έφτανε στον εγκέφαλό του και θα του προσέφερε εκτός από πολλές ώρες παρατεταμένης ηδονής, θα του έδινε και θεϊκή σοφία και θα τον ταύτιζε με τον θεό Σίβα.

Είναι γεγονός ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλάζει το σώμα της γυναίκας. Όμως, όπως αλλάζει το σώμα με την ηλικία, έτσι αλλάζει και η σεξουαλικότητα της  γυναίκας. Οι σωματικές αυτές αλλαγές, ιδίως μετά τη κλιμακτήριο, οφείλονται στη μείωση των ορμονών και στο κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό καμιά φορά μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα.
 Όταν όμως η γυναίκα και ο άντρας επικεντρώσουν την προσοχή τους στις σεξουαλικές τους εμπειρίες και στην ποιότητα του σεξ που μπορεί να προσφέρει ο ένας στον άλλο, θα τονωθεί ο αυτοσεβασμός τους και θα αντιληφθούν, ότι το τέλειο σεξ δεν προκαλείται από το τέλειο σώμα, αλλά είναι αποτέλεσμα γνώσης για μια σωστή σωματική προσέγγιση..
  • Μετά τα 60, τα γηρατειά μας κλείνουν το μάτι. Όλες το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Να τα φοβηθούμε; Να τα αγνοήσουμε; Όχι βέβαια! Γιατί να μην επωφεληθούμε για να κάνουμε ένα απολογισμό και να αναλάβουμε νέες δραστηριότητες που θα μας προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση;
  • Ζούμε σε μια κοινωνία που η πρόοδος της επιστήμης μας παρέχει περισσότερες ανέσεις, ζωντάνια, ελευθερία. Σε πλήρη ωριμότητα απολαμβάνουμε τη δύναμη της γοητείας μας. Αυτό είναι ένα αγαθό που αποκτά η ενήλικη γυναίκα μέσα από δάκρυα, πόνο, αγάπη, δημιουργία.
  • Δεν φοβόμαστε την κρίση των άλλων. Γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει! Αυτό παλαιότερα ήταν αδιανόητο για την γυναίκα. Τότε που η γυναίκα  περίμενε  πως και πως την αναγνώριση και την αποδοχή των άλλων.
  • Η δυνατότητα που της παρέχει η σοφία της, να επιλέγει τους ανθρώπους που της ταιριάζουν και της αρέσουν. Αυτό είναι ένα  άλλο σπουδαίο προνόμιο της ηλικίας και της εμπειρίας της γυναίκας στις μεγαλύτερες ηλικίες.
  • Γίνεται επιλεκτική με τις φιλίες της, αλλά και με το χρόνο της. Δεν τον σπαταλάει άσκοπα.
  • Η σεξουαλική της πράξη βελτιώνεται με τον καιρό!. Όσο μεγαλώνουμε και διευρύνουμε τις εμπειρίες μας, τόσο λιγοστεύουν οι ντροπές και η ψεύτικη σεμνότητα. Τα ταμπού πέφτουν. Το σώμα πάλλεται καλύτερα. Οι φαντασιώσεις δεν είναι εφιάλτες, αλλά είναι τα σεξουαλικά όνειρα που μπορεί εύκολα τώρα πια η γυναίκα να τα πραγματώσει.
  • Κάνει έρωτα επειδή το θέλει εκείνη και όχι ο άλλος!
  • Ο αισθησιασμός της γυναίκας ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί! Γιατί έχει πάρει τη ζωή της στα χέρια της, έχει γίνει αυτόνομη και έχει καθιερώσει νέο τύπο σεξουαλικών σχέσεων με τον σύντροφο της ή αποφασίζει να βρει νέο σύντροφο να την αποδέχεται και να την ικανοποιεί περισσότερο.
  • Μετά τα 70, στις μεγαλύτερες αυτές ηλικίες, ο άντρας και η γυναίκα αρχίζουν να έχουν παρόμοιες αντιδράσεις γιατί αντιμετωπίζουν το κατώφλι του γήρατος. Απολαμβάνουν τα ερωτικά χάδια χωρίς να νοιάζονται για το χρόνο. Απολαμβάνουν την οικειότητα τους, τη συνενοχή που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια, το άρωμα των κοινών αναμνήσεων και την κατανόηση που διαλύει τις ντροπές και συχνά την κακοκεφιά της ηλικίας. Η απόλαυση δύο ανθρώπων που γνωρίζονται καλά, μεταμορφώνει τα προκαταρκτικά χάδια σε κανονική σεξουαλική πράξη.
  • Ο Έρωτας σε οποιαδήποτε ηλικία μέχρι τα 100, είναι μια φυσιολογική πνευματική ανάγκη που όταν βιώνεται αρμονικά και ισότιμα εμπλουτίζει και ενδυναμώνει τα άτομα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματά τους.
  • Μετά τα 80, μια Σουηδική έρευνα το 1999 είχε αποδείξει ότι τα ενεργά σεξουαλικά ζευγάρια που απολαμβάνουν το σεξ, εκφράζουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες,  αισθάνονται πιο υγιείς σωματικά και ψυχολογικά.

  • Άρα, έχει αποδειχτεί ότι το σεξ κάνει καλό στην υγεία.  (Ιδιαίτερα δε, η ορμόνη που παράγεται κατά τη σεξουαλική ολοκλήρωση, δρα θεραπευτικά σε ορισμένες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα του μαστού!)
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων, που μετά τα 80, απολαμβάνουν τόσο έντονα τις σεξουαλικές τους σχέσεις, που σκανδαλίζουν τα μεσήλικα παιδιά τους, αλλά  χαροποιούν τα εγγόνια τους!