Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΟΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΜΕΘΟΔΟΣ, (1861-1937)

Τα μηνύματα που προσφέρουν η Ελληνική Αρχαιότητα και ο Χριστιανισμός στην Ανθρωπότητα εξυπηρετούν υψηλούς ανθρώπινους σκοπούς.

Στην εποχή μας, εξ αιτίας της μεγάλης και γρήγορης προόδου των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά και των νέων συνθηκών ζωής που δημιουργούνται, κατόπιν αυτού παραμερίζονται, περιφρονούνται, αχρηστεύονται σεβαστές και προαιώνιες αξίες ζωής, στις οποίες στηρίχτηκε ο εξευγενισμός, η εξύψωση, η καλυτέρευση της φύσης του ανθρώπου.

Κρίνεται απαραίτητο να αναζητηθούν τρόποι για να αναστυλωθούν η εξουσία της αρετής και οι αληθινές αξίες της ζωής, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι επιτυχίες της τεχνολογίας, όπως ταιριάζει στον άνθρωπο. Γι αυτό πρέπει να καταβληθεί επίμονη προσπάθεια για την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια του ανθρώπου, ώστε να πιάσει σωστά το νόημα της ζωής και να διαθέσει τις δυνάμεις του για την μόρφωσή του με ότι υψηλό και ωραίο έχει παραγάγει η ανθρώπινη πνευματική δραστηριότητα για το καλό των ανθρώπων και των ανθρώπινων κοινωνιών και την προκοπή της ανθρωπότητας.


Ο Σωκράτης, πρώτος πιστεύει πως την αξία στον άνθρωπο δεν την δίνουν ο πλούτος και η αριστοκρατική καταγωγή, αλλά ο ηθικός εξοπλισμός της ψυχής. Από τούτον πλάθεται κυρίως η εξαιρετική ανθρώπινη προσωπικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου