Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

Σήμερα παρατηρούμε στον σύγχρονο άνθρωπο, μια έξαρση της ανάγκης αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Σε αντίθεση με την εξωστρέφεια των προηγούμενων δεκαετιών της ευμάρειας, μια καινούργια τάση για αυτοπαρατήρηση εμφανίζεται, πιθανότατα λόγω οικονομικής κρίσης.
Βιώνοντας αυτή τη νεώτερη εποχή της χώρας μας, ο καθένας μας αισθάνεται ότι πρέπει να εμβαθύνει στην σχέση του με τον εσωτερικό του εαυτό, αν θέλει να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που καθημερινά γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, εχθρικό, άδικο και αν-ήθικο.
Με την αναζήτηση αυτή του εαυτού, το άτομο  ανακαλύπτει την μοναδικότητα του, την ταυτότητα του, αν δεν μπορέσει να διεισδύσει μέσα του, συχνά ζητάει την βοήθεια του ψυχολόγου ή του ψυχοθεραπευτή.
Μήπως κινούμαστε προς μια καλύτερη εποχή;




Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδοψυχολόγοι σήμερα, είναι η ανεπάρκεια που εκφράζουν οι γονείς του 21 ου αιώνα, ως προς την ευθύνη και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. 
Φοβούνται ότι τα παιδιά τους έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους ενώ αυτοί οι ίδιοι δεν μπορούν να διατηρήσουν την απαραίτητη ιεραρχία μέσα στην οικογένεια.
Μια τεράστια εκφοβιστική κουλτούρα του Internet έχει «κλέψει» τα παιδιά τους και έχει καταστήσει τους γονείς ανήμπορους. Επίσης τα σχολεία και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν χαθεί στην γραφειοκρατία και οι μαθητές και φοιτητές πολιτικοποιούνται, έχοντας κάνει τα Ιδρύματα αυτά κέντρα αναρχίας και καταστροφής, ανίκανα να προετοιμάσουν κοινωνικά και ακαδημαϊκά τα παιδιά και τους έφηβους, ώστε να αντιμετωπίσουν το μέλλον τους με τα απαραίτητα εφόδια μέσα από την απαραίτητη γνώση.
Οι γονείς επί πλέον, άλλοι δίκαια αλλά και οι περισσότεροι άδικα, δέχονται απαράδεκτες κατηγόριες για αδιαφορία και ανεπάρκεια, άσχετα με το πόσο σκληρά αγωνίζονται για την αποτελεσματική καθοδήγηση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
Εμποδίζονται όμως, όχι μόνο από τις επικρατούσες κοινωνικές αναρχικές απόψεις, αλλά και από τους καθηγητές, την οικονομική διαχείριση του συστήματος των Ιδρυμάτων αυτών και την σημερινή οικονομική κρίση, που κάνουν τον αποτελεσματικό γονικό ρόλο, σχεδόν αδύνατο.
Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουν στεγνώσει ή εξατμισθεί τα αποθέματα του Έλληνα για τις σπουδές των παιδιών και την περαιτέρω μόρφωση τους, γιατί λόγω ανεργίας ή μείωση μισθών και δανείων, έπρεπε τα αποθέματα αυτά να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης της οικογένειας.
Γι αυτό οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση για τους γονείς που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια καταιγίδα κοινωνικών και οικονομικών περιστάσεων που υποσκάπτουν την αυτοεκτίμηση τους και την ακεραιότητα της οικογένειας τους.
Η γενιά των μεταπολεμικών γονιών, παρ όλη την καθοδήγηση των παιδιών τους, τα είδαν να «ευημερούν» λιγότερο από αυτούς, ενώ οι γονείς των μετά την εποχή του 1960 γενεών, βλέπουν τις προσπάθειες τους να προικίσουν τα παιδιά τους με περισσότερες γνώσεις, εμπειρίες και παροχές, να μένουν άνεργα, να ρίχνουν τις σπουδές τους στα άχρηστα και να βρίσκουν καταφύγιο στα ναρκωτικά και στην αναρχία.
Αποτέλεσμα, εκτός από το να χάνουν οι γονείς την πίστη τους για το ασφαλές μέλλον του παιδιού τους, αντιμετωπίζουν και το καθημερινό δίλημμα για πώς να αντιμετωπίσουν:
• Τις ατελείωτες ώρες του Ιντερνέτ και τους κινδύνους του, αφού η δικαιολογία είναι ότι τα μισά μαθήματα του σχολείου γίνονται μέσα από το δίκτυο,
• Την αχαλίνωτη χρήση των παροχών του κινητού τηλεφώνου, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να έχει ο γονιός ανά πάσα στιγμή επαφή με το παιδί του,
• Οι συχνές ανεξέλεγκτοι έξοδοι που συνοδεύονται με ποτό, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι συμμαθητές και φίλοι.
Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που οι γονείς ρωτούν τους ειδικούς, ώστε να τους καθοδηγήσουν στο πώς να ανταπεξέλθουν στην εκφοβιστική αυτή κοινωνία του 21 ου αιώνα, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Online Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Η νέα τάση


Η online ψυχοθεραπεία είναι ένας σύγχρονος και ολοένα πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος παροχής ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών. Στην online θεραπεία, θεραπευτής και θεραπευόμενος αξιοποιούν την σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να έρθουν σε επικοινωνία και να πραγματοποιηθεί, σε πραγματικό χρόνο αν και από διαφορετικό χώρο, μια θεραπευτική συνεδρία. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται αξιοποιώντας κυρίως το skype, αλλά και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Η αρχική χρήση ενός τέτοιου εργαλείου προκάλεσε αρχικά τον σκεπτικισμό των πιο συντηρητικών ψυχοθεραπευτών, οι οποίοι υποστήριζαν πως η επικοινωνία δεν είναι το ίδιο ουσιαστική με την συμβατική παροχή ψυχοθεραπείας (πρόσωπο με πρόσωπο). Και ενώ η άποψη τους δεν είναι αβάσιμη, σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες καταξιωμένων θεραπευτών ήρθαν να δώσουν μια νέα διάσταση στην onlineψυχοθεραπεία. Ο Irvin Yalom, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τον Αύγουστο 2013:

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ

της ψυχολόγου-συγγραφέως Λιάνα Καλλιέρου
Δημοσιευμένο στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΣΥΓΑΠΑ

Όσο τα διαζύγια αυξάνονται, τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα: η επιμέλεια των παιδιών, η εκδίκηση των γονιών, οι νόμοι που τις περισσότερες φορές είναι τυπικοί και δεν ερμηνεύουν την ουσία των σχέσεων μεταξύ των γονιών και των παιδιών. . Θύματα πάντα τα παιδιά, γιατί σε ένα διαζύγιο, πολύ συχνά, επικρατούν ο εγωισμός, το μίσος, η εκδίκηση, το υλικό κέρδος. Οι σύζυγοι ξεχνούν τα παιδιά τους. Ξεχνούν ότι αυτά έχουν αισθήματα, οξύτατη ευαισθησία, οξυδέρκεια, ανάγκη επικοινωνίας και ανασφάλεια.

Ιδιωτικές Θεραπευτικές Συνεδρίες OnLine

ΕΡΩΤΑΣ



Υπάρχουν κοινωνίες που ο έρωτας και το σεξ θεωρούνται αποδεκτά σαν πράξεις ανώτερες και ευγενείς.

Ο Freud υποστήριζε ότι ο Ερως και το σεξ είναι  δύναμη που μας συνδέει με το και μας υποχρεώνει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. 

Ο Guy Corneau διερωτάται γιατί οι ερωτικές πράξεις πρέπει να βιώνονται μέσα σε σιωπή ή ενοχή; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε τη δική μας επιθυμία και τη δική μας σεξουαλικότητα; Γιατί συνδέεται με σύγχυση μια τόσο ζωτική ενέργεια όπως ο έρωτας; Γιατί έχουμε τόση δυσκολία να αναγνωρίσουμε την Αγάπη σα θεότητα, σαν μια ξεχωριστή ψυχολογική δύναμη;  Δε μπορεί το σεξ να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πράξη «λικνίσματος πάνω σε ένα κρεβατι»; 

  • Το Kama Sutra τελειοποιεί την τεχνη του έρωτα χαρακτηρίζοντας τις ερωτικές  στιγμές  «γέφυρες μεταξύ των θνητών και του Θεού». 
  • Οι Ινδικοί ναοί παρουσιάζουν εικόνες από τη συνεύρεση των θεών με τις θεές.
  • Η Ιαπωνική κουλτούρα επιβεβαιώνει μέσα από την τέχνη της πόσο εκτιμάει τον έρωτα και τις ερωτικές πράξεις.
  • Ακόμη και στη Βίβλο στον Υμνο του Σολωμόντα, εξυμνείται ο έρωτας προς το Θεό.